Foto: Lydia Farran-Lee/SR

Kulturen provocerar högerextrema

1:51 min

I helgen utsattes Turteatern i Kärrtorp för vandalisering. En ruta krossades och väggarna klottrades ner med reklam för en antidemokratisk sajt. För högerextrema grupper kan kulturen vara en nagel i ögat.

-Vi fick våran dörr insparkad och det skedde samma vecka som vi fått nytt nynazistiskt klotter på vår fasad, säger Nils Poletti.

Han är en av de konstnärliga ledarna för Turteatern som i helgen blev utsatt för vandalisering. Det är fjärde eller femte gången på bara några månader. Nils Poletti tror att teatern utsatts främst för att den ligger i Kärrtorp, som ungefär en månad efter den stora antirasistiska demonstrationen, fortfarande är drabbas av nynazistiskt klotter. Men, det faktum att teatern sysslar med kultur kan nog också spela in, tror han.

-Jag tror att kulturföraktet hos högerextremister har varit, och kommer fortsätta säkert, enda sen trettiotalet och framåt. Det är något som ifrågasätter dem, som gör motstånd mot dem och ställer frågor de helst inte vill ställa sig själva eller vill att omgivning ska tänka över, säger Nils Poletti.

Anders Dalsbro är redaktör på tidskriften Expo. Att Turteatern klottrades ned med reklam för  en antidemokratisk sajt tyder på att det är en nynazistisk grupp som ligger bakom, säger han. I oktober attackerades även en utställning om flyktingar i Gallerian i Stockholm. Vid det tillfället kastade gärningsmännen ut lappar för samma sajt, men polisen har lagt ner fallet för att de inte hittat någon gärningsman. Kultur är något som provocerar högerextrema grupper, säger Anders Dalsbro.

-Man har ju tidigare attackerat till exempel en utställning i Stockholm som visade fotografier på döda djur och man anser att det finns konst som är perverterad, degenerad etcetera. De är inne  på väldigt tydliga kopplingar till det man såg under Hitler-Tysklands era, där man ska lyfta fram ideal och moral i konsten, säger Anders Dalsbro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista