Podium har bland annat översatt Katitzi från svenska till romani chib. Foto: Victoria Greve

Podiums minoritetsutgivning upphör

2:21 min

I april avslutas projektet med att ge ut Strindbergs "Ett drömspel" på nordsamiska och meänkieli och efter det är framtiden oklar. 

- Man tänker att litteraturen ska klara sig själv, säger Heléne Jensen, tidigare redaktör. 

Att stärka och utveckla språk och litteratur på Sveriges lagstadgade minoritetsspråk är en viktig fråga - det slog regeringen bland annat fast i den stora litteraturpropositionen som kom i höstas.

Men nu riskerar en av få aktörer att försvinna. Bokförlaget Podium som drivs under Författarcentrum Öst är det enda svenska förlaget som riktar in sig på att ge ut böcker på alla nationella minoritetsspråken.

I april avslutas projektet med att översätta August Strindbergs "Ett drömspel" och efter det läggs den delen av utgivningen på is.

För tre år sen förändrades reglerna för hur bokutgivning kan få stöd från Kulturrådet, som är de som fördelar de statliga kulturpengarna.
I det nya litteraturstödet infördes ett förhandsstöd till Planerad utgivning - och den lösning Podium haft innan dess fasades ut.

För Podiums del innebar det att den tjänst som funnits för att vara redaktör för minoritetsspråkutgivningen inte längre kunde finansieras.

- Man tänker att litteraturen ska klara sig själv, det ska man söka projektstöd för medan andra kulturformer har lite andra förutsättningar. och det tycker jag är ett problem för det funkar inte riktigt så. Litteraturen behöver precis som allt annat en löpande verksamhet, säger Heléne Jensen, som var projektledare på Podium men sa upp sig vid årsskiftet..

Mårten Lempert är handläggare på Kulturrådet.

- Det är så litteraturstödet är uppbyggt. Det ser annorlunda ut än de andra stödformerna. Sen så är ju fördelen med stödet till planerad utgivning att flera förlag ges möjlighet, och inte minst då romska och samiska förlag. Det är en av grundbultarna i den nationella minoritetspolitiken att minoritetsgrupperna ska ha egenmakt och inflytande och i det här fallet då inflytande över litteraturutgivningen.

Peter Arrhenius är styrelseordförande för Podium förlag. Han säger att han har förståelse för hur Kulturrådet resonerar, men att Podium, som drivs som en ideell förening under Författarcentrum Öst inte har ekonomin för att klara utgivningen ändå.

- För oss drabbar det verksamheten väldigt hårt. Vi ser ingen möjlighet i förlängningen nu, vi har kämpat i två år, vi är beroende av att kunna finansiera projekten tillsammans med samarbetspartners som delar vårt mål att få ut mer litteratur till de här språken. Om vi slutar med vår utgivning så försvinner en aktör av väldigt få. Så det kommer bli mindre litteratur som kommer ut på de nationella minoritetsspråken. Om vi som samhälle har en ambition att hålla språken vid liv så kommer detta motarbeta den ambitionen, säger Peter Arrhenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista