The Phoenix Is Closer Than It Appears av Thilo Frank 2010. Foto: Kunsten – Museum of Modern Art Aalborg, DK

Överraskande speglar på Bildmuseet i Umeå

Thilo Frank på Bildmuseet i Umeå
2:17 min

Utan betraktaren inget verk. På Bildmuséet i Umeå visas två verk av den tyske konstnären Thilo Frank som slungar besökaren ut i rymden.

Den tyske konstnären Thilo Frank ställer ut på Bildmuseet i Umeå. Thilo Frank, som är född 1978 och bor i Berlin, visar två verk på museet. Det är  ”Circumpolar Lantern” som hänger i museets entré och är skapat för just den platsen. Titeln syftar på de objekt på stjärnhimlen som aldrig går ner under horisonten. Och högst upp i museet har han skapat ett rum som överraskar - ”The Phoenix is closer than it appears”,  där besökaren får gå in en och en för en alldeles speciell upplevelse. 

För Thilo Frank  är det viktigt att bjuda in besökaren till ett alldeles speciellt rum, en särskild upplevelse,  och det gör han också med besked när han intar Bildmuseets sjätte våning, med sin stora spegelinstallation ”The Phoenix is closer than it appears”. När man kommer in i det stora ljusa rummet med de vita väggarna är det först  nästan svårt att förstå vad man tittar på - ett till synes  tomt rum. Men så ser man sig själv, tillsammans med reflektion av  landskapet utanför  i de speglar som täcker den stora  kub på 8 x 8 x 8 meter som är placerad  mitt  i rummet. Thilo Frank och öppnar dörren till kuben och stiger in…

Det är en  nästan obeskrivligt häftig upplevelse. Vi kliver in  i en jättesal som bara består av speglar, även golv och tak. Här kan man tala om rymd, rörelse och ljusreflexioner. Tänk er en gammaldags hiss där man kan se sig själv i många upplagor- multiplicera det med hundra-minst.

Mitt i den stora spegelsalen  hänger en ensam gunga. Jag sätter mig i gungan och det känns som om jag slungas rätt ut i rymden. Väggar, tak och golv byter plats.

Besökaren är viktig - utan betraktaren inget verk, säger Thilo Frank

Utställningen pågår till och med den 16 mars

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".