"Kasettskatten" instiftades när musik speladas in på kasettband. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Mobilen dagens kasettband?

Andreas Lindahl om rättegången i Lunds tingsrätt
2:59 min

Idag startar en uppmärksammad rättegång i Lunds tingsrätt, som kan handla om mycket stora summor för landets musik och filmmakare och att mobiler kan bli lite dyrare för oss konsumenter. Upphovsrättsorganisationen Copyswede stämmer mobiltelefontillverkaren Sony.

Andreas Lindahl, du bevakar den här rättegången. Vad handlar det om?

– Ja Lunds tingsrätt ska avgöra om Sony mobile ska betala ersättning till Sveriges upphovsmän för att det går att använda en av deras mobiler för att kopiera upphovsrättsskyddad musik. Det är ganska tekniskt men det handlar om en enkel princip.

Det ska avgöras är om det ska kosta att kunna lagra musik på en telefon.

Men varför skulle det kosta pengar att ha musik i sin mobil?

– Ja det som Copyswede hävdar är att en mobil i princip är en hårddisk, eller ett "lagringsbart media" som det heter, och att de därför ska omfattas av en kopieringsavgift som finns sen gammalt i lagen.

Det går tillbaka till kassettbandens tid då man införde ett system för att kompensera upphovsmän för att man kunde kopiera en Lp-skiva till en kassett. Om det såldes färre Lp-skivor, skulle man ju tjäna mindre pengar och så införde man en privatkopieringsersättnings-avgift som det heter på alla kassettband.

Den har sen hamnat på bränningsbara Cd-skivor, USB-minne osv. Och nu vill man också ha den på mobiltelefoner, så tvisten handlar om hur en gammal ersättningsprincip ska tillämpas i ny teknisk verklighet.

Men det är väl inte tillåtet att kopiera? Det står ju i alla fall på filmer och Cd-skivor?

– Jo det får man, för privat bruk, dvs till sig själv eller sina närmaste, allt utom dataspel och vi betalar för den rätten varje gång vi köper ett USB-minne t ex.

Men vad tycker Sony Mobile då?

– Ja bakom Sony står hela elektronikbranschen, och det är en bransch som lätt tar till svordomar när det här kommer på tal. De tycker att systemet är omodernt och att det är dyrt. Copyswede vill nu ha 2,8 miljoner kronor i kopieringsersättning för bara den här specifika mobilmodellen, en tia per telefon ungefär. Och vinner dom så öppnar det dessutom upp för att ta betalt för i princip alla mediaprodukter med lagringsmöjlighet.

Men det här en en lång kamp och det kommer fler rättegångar parallellt nu redan nu i vår, Copyswede har också stämt Sveriges ledande Iphone-importör, och dessutom kan man nog räkna med överklaganden oavsett vem som nu vinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".