Ghayath Almadhoun har skrivit diktsamlingen "Till Damaskus" tillsammans med Marie Silkeberg. Foto: Cato Lein

Ghayath Almadhoun: Al-Assad måste avsättas

2:00 min

Idag inleds FN:s förhandlingarna rörande läget i Syrien. Ett läge som kan beskrivas som en värsta humanitära katastroferna som utspelats sig framför våra ögon de senaste årtiondena.

Även upptakten till förhandlingarna har kantats med konflikter efter att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon initialt bjudit in Iran till förhandlingarna, för att sedan dra tillbaka sin inbjudan.

Samtidigt är den palestinsk-syriske poeten och journalisten Ghayath Almadhoun aktuell med en ny bok - diktsamlingen "Till Damaskus", skriven tillsammans med Marie Silkeberg.

- Jag tror inte att det går att lösa konflikten i Syrien så länge Assad sitter vid makten. Alla diskussioner och förhandlingar kommer bara att förhala Assads tid vid makten. Världsmakterna borde enas kring att den här mannen bör lämna makten, säger Ghayath Almadhoun.

Poeten Ghayath Almadhoun har ingen tilltro till att dagens FN-konferens kommer att leda till fred så länge Bashar Al-Assad sitter vid makten. Tvärtom tror han att förhandlingar kommer att innebära att fler oskylda kommer att dödas under regimen.

Om ett par veckor släpps hans diktsamling "Till Damaskus" som han skrivit tillsammans med Marie Silkeberg. Han säger att det spelar ingen roll att Silkeberg aldrig varit i Damaskus, då Damaskus som metafor är en reflektion om oss som människor.

- Damaskus är grunden till konceptet stad och alla världens städer en reflektion eller en repetition på Damaskus. Och den allra första staden är konceptet om ett gemensamt oss. En gemensam civilisation. När man skriver om Damaskus så skriver man om den äldsta staden i världen som vi alla har en relation till på ett eller annat sätt.

Titeln "Till Damaskus" syftar bland annat på Aposteln Paulus resa till staden som ändrade hans liv och tro. På så sätt säger Ghayath att boken handlar om hans historia, hur hans liv förändrats, hur syriernas liv förändrats och därmed också hur världen har förändrats.

- Jag skrev om min historia mer än min verkligheten i och med att min verklighet just nu är Stockholm. Så "Till Damaskus" handlar om förändring, så som revolutionen förändrat syriska folkets liv och världen.

Kriget i Syrien har även påverkat Ghayath Almadhoun på ett direkt personligt plan. Många av hans nära och kära är idag döda.

- Enligt rapporterna som jag har läst så har jag förlorat mer än 200 personer jag känner. 205 hittills för att vara helt exakt. För 2 veckor sen förlorade jag en palestinsk vän som torterades till döds i fängelset. Det händer varje dag. Boken handlar om de. Även om jag inte skriver om dem bokstavligt så handlar om boken om de.

Boken "Till Damaskus" släpps officiellt den 11 februari

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista