Christian Gerhaher. Foto: Alexander Basta

Christian Gerhaher sjunger Mahler

4:01 min

Barytonsångarna tar mer och mer över tenorernas stora attraktionskraft - snart får vi nog se tre "barytänger" i ställer för tre tenorer på de stora arenorna. Här hemma har vi Peter Mattei som den stora fixstjärnan i barytonvärlden, men bara den senaste veckan har Stockholm och Sverige fått besök av två av de stora tyska: Matthias Goerne på Konserthuset och Christian Gerhaher just nu på Berwaldhallen.

Dietrich Fischer-Dieskaus inspelningen av Lieder eines fahrenden Gesellen anses vara den allra bästa. Rafael Kubelik dirigerar från 1970.

Det är fyra kärlekssånger på en dryg kvart. Först skrivna för piano men premiären ska ha skett tillsammans med orkester. Det är sent 1800-tal och här finns en egen olycklig kärlekshistoria som Mahler lidit av som gjort stort intryck, han har skrivit texterna själv.

Enkel, välkänd kärleksplåga alltså - vi ska höra på den sista: Die zwei blauen Augen von meinem Schatz. Min älsklings blå ögon har tvingat mig bort, ut i världen.

Men går det att förgylla eller förtäta så enkla ord?

Dietrich Fischer-Dieskau sjöng in den redan 1952 med dirigenten Furtwängler. I den första tolkningen vi hör i inslaget var de här enkla orden luttrade. På inspelningen från 1952 är han ung, han tror fortfarande på att han ska få den här kvinnan.

Det finns massor av inspelningar - Bland annat en med Thomas Hampson - en brittiskt ädel, lätt nasal yngling - det är, så att säga, bara att gå ut och duellera med nån så ordnar det sig nog.

Det finns en annan brittisk tolkning - Janet Bakers - för mezzosopraner kan också sjunga sångerna. Hon är blyg, frånvända, hon är närmast krossad... lyssna på det andra "Die", hon vågar knappt sjunga det.

Thomas Quasthoff är en av många tyska barytonsångare. Han hålller ut extra mycket på Schatz och Geschickt - ääääälskling - skickat ivääääg.

Men vad gjorde då världsstjärnan Christian Gerhaher i går kväll? Han tog den inre vägen. Han är den som är ensam på kammaren, som utan åthävor berättar om den olyckliga kärleken, om det farväl han tvingats ta. Han kunde knappt yttra ordet Augen.

I kväll i P2 kan man höra konserten direkt från Berwaldhallen och senare i februari (28/2) kan man höra den romanskonsert han gör på söndag med musik av Robert Schumann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista