Foto: Julia Peirone

Mörka flickporträtt i ny fotobok

1:33 min

I vår fokuserar konsthallen Artipelag i Stockholm vad som har hänt inom svensk fotokonst sedan 90-talet. Utställningen "Det synliga" domineras av kvinnor och en av dom 21 konstnärerna är Julia Peirone, mest känd för sina skruvade porträtt av tonårstjejer. Nu är hon också aktuell med en fotobok full av flickor, som inte alltid är så snälla.

- Det var en liten tjej med en gul ballong som stod och gjorde djävulstecknet mot mig lite på skoj och det var ett ögonblick som jag tänkte: "här måste jag klicka".

Boken "Waiting for red pigtails" bygger på en stillbildsfilm som Julia Peirone gjorde för några år sedan, där punktbelysta bilder av unga flickor träder fram ur en mörk bakgrund. Bilderna beskrivs först trivialt, som att en flicka med kapuschongen uppe skyddar sig från regnet. Men allt eftersom blir bildtexterna mer och mer bisarra och flicka skyddar sig istället från arga blickar.

- Det var ett experiment med de här texterna och orden. När jag lekte med dem så började det komma nya meningar och bilder kring de här tjejerna, så det är en resa från det yttre till det inre kan man säga.

Julia Peirone gillar inte det perfekta. I en samtid som är mest intresserad av yta, föredrar hon att visa upp misslyckandet.

- Man ska se bra och snygg ut och bilden av en själv ska vara perfekt. Det är en narcissistisk tid och då är det mer intressant för mig att ta fram när det skevar och det misslyckas.

Under arbetet med boken har hon många gånger frågat sig varför hon fotograferar alla dess flickor.

- Det är väl ett självporträtt också. Jag går tillbaka i mitt liv och tar upp teman som jag har varit med om eller funderingar man kan känna igen sig i. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista