Negar Naseh. Foto: Maja Flink

"Under all denna vinter" av Negar Naseh

2:10 min

Under all denna vinter är en bok uppdelad i två delar. Först en roman om en dotter som lider sig igenom sin mammas första besök i hennes och pojkvännens hem på den smakfullt renoverade gården i de västerbottniska skogarna, följd av en arbetsdagbok. 

 Först tror jag att det är en fälla. Jag undrar om den här uppdelningen betyder att jag först ska läsa romanen och försöka avslöja den för att sen få ett sorts facit på om jag läst den rätt.

 Så när jag börjar läsa är jag nästan lika spänd som romanens huvudperson Helene, som rustar sig för det första besöket från den beundrade och fruktade mamman med tekniskt fulländade lavendelskorpor och omsorgsfullt utvalda böcker på nattduksbordet. Allt för att det ska verka så avslappnat men samtidigt smakfullt genomtänkt som moderns kritiska blick kräver.

Det är som att titta in i en snökula. Vackert och klaustrofobiskt på samma gång.

Runt den idylliska gården ligger sjön och skogen. Och om man slår på helljusen på bilen är skogen full av djur med ögon som lyser. Rävar, harar, rådjur, älgar, små möss. Och två märkliga figurer har synts i skogsbrynet…

 Spännigen byggs upp och skogen trycker på. Helene försöker avläsa och förutse moderns reaktioner men kanske är det inte från henne som hotet kommer.

 Sen kommer arbetsdagboken. eller en sorts bokens svar på dvd:ernas kommentarsspår där författaren vänder sig mot mig som läsare och börjar förklara. 

Jag får gå nära. Kolla i bokhyllan och bläddra bland alla böckerna: där står Marguerithe Duras, där står de grekiska dramerna, böcker om jungfru Marias olika skepnader, myter om mödrar som äger sina barn och brutal frigörelse.

På ett sätt framstår författaren som lika mån som sin huvudperson Helene att visa upp sin bildning och goda smak. 

Negar Naseh skriver att hon vill starta ett samtal om texten och det som finns under den och inte låtsas som om romaner liksom uppstod i ett tomrum. 

Och jag tror på inbjudan och på kontaktförsöket. Att det inte är menat som facit eller fälla.Det gör mig glad och vetgirig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista