Filminspelning. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Många olyckor på filminspelningar

Rapporteras sällan vidare till arbetsmiljöverket
1:31 min

Nästan vid varje filminspelning i Sverige inträffar det någon olycka eller tillbud, enligt Teaterförbundet.

– Det kan handla om utrustning som ramlar på folk, folk kan halka och slå i huvudet, bilolyckor, byggen som är på väg att rasa, folk ramlar i vattnet när de inte ska hamna i vattnet, säger Ellinor Fahlén.

Enligt Teaterförbundet sker det någon typ av olycka eller tilbud cirka en gång per produktion, men ofta anmäls inte händelsen till arbetsmiljöverket.

Det kan enligt Ellinor Fahlén bero på okunskap, det är inte alltid som företagen vet att det ska rapporteras till arbetsmiljöverket och försäkringskassan. Det innebär att det finns ett mörkertal när det gäller hur många olyckor eller tillbud som inträffar på filminspelningar. Det förs inte heller något statistik när det gäller just filminspelningar från Arbetsmiljöverkets sida.

Sedan en tid tillbaka arbetar Teaterförbundet och Medieföretagen med att ta fram en checklista för att göra filminspelningar till bättre och säkrare arbetsplatser. Och Ellinor Fahlén tycker att arbetsgivare hon träffat det senaste året lärt sig mycket om hur de kan jobba med arbetsmiljöfrågor.

– De har lärt sig att riskbedöma arbetsplatser, de vet att det ska göras enligt arbetsmiljölagen. De har fått bättre rutin på att samla in anhörignummer till alla i teamet, det gjordes inte alls för några år sedan. De har blivit bättre på att rapportera tillbuden, nu kan de ofta ringa till mig och fråga hur de ska göra, istället för att låta det rinna ut i sanden och tänka att det var tur att det inte hände värre saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".