Ur "Nånting måste gå sönder". Foto: Folkets bio

Ester Martin Bergsmark öppnar filmfestivalen

2:25 min

Idag startar Göteborgs internationella filmfestival och öppningsfilm är "Nånting måste gå sönder". För regin står Ester Martin Bergsmark och manuset är baserat på Eli Levéns roman "Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats".

Ester Martin Bergsmark har tidigare gjort "Maggie vaknar på Balkongen" och förra året kom "Pojktanten" även den var ett sorts sammarbete med författaren Eli Levén. Men "Nånting måste gå sönder" är Ester Martin Bergsmark, första fiktiva långfilm. Manuset har han skrivit tillsammans med Eli Levén och historien handlar om Sebastian och Andreas som går upp i en häftig kärlekrelation. Det blir Sebastians första riktiga kärlek.

- Det är lite svindel faktiskt. Finskjortan är inköpt.

Varför svindel?

Det känns som vi har gjort någonting bra och då är det läskigt.

Det var när Ester Martin Bergsmark fick se några anteckningar från boken som Eli Leven arbetade med 2008 som idén till filmen föddes. Kärlekshistorien som berättas är på allvar. Kärlek som känns. Som ett slag i magen eller en fjäril. Vi ser hur det är att vara sjukligt förälskad. Att vilja andas med samma lungor.

Och att göra kärleksrelation mellan Sebastian och Andreas övertygande var regissören Ester Martin Bergsmarks stora utmaning. Han tycker att kärlekshistorier på film ofta tappar känslan och kemin.

- Vi jobbade extremt länge med castingen för att hitta två stycken med kemi. Jag tycker själv att det är fantastiskt att se Igge Malmborg och Saga Becker när de pussas. Jag får fjärilar i magen.

- Jag ville göra en kärleksfilm jag trodde på. En kärleksfilm som handlar om hur läskigt det kan vara att bli kär och så fantastiskt på samma gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista