Idris Elba i "Madela: vägen till frihet" Foto: Scanbox entertainment

"Mandela: Vägen till frihet" av Justin Chadwick

3:12 min

"Mandela: Vägen till frihet", ja den titeln avslöjar nog handlar om, och här i Kultunytt ska det nu prata om den nya storfilmen om Nelson Mandela som bygger hans självbiografi och som har svensk premiär idag.

Margareta Svensson, Sveriges Radios tidigare Afrikakorrespondent, du har sett filmen. Det är den dyraste som gjorts i Sydafrika hittills, är det nåt som märks?

Ja, det är en film som spänner över 50 år av Nelson Mandelas liv, inspelad på plats i Sydafrika med gott om masscener med statister och tidstypiska miljöer. Det är ett ambitiöst projekt av Sydafrikas mest framstående producent Anant Singh som köpte biorättigheterna tidigt. Manusbearbetningen har pågått i 16 år och filmen hade sydafrikansk premiär bara några dagar innan Nelson Mandela avled i december.

Nelson Mandelas familj och hans stiftelse har varit rådgivare till filmen. så det har funnits en vilja att ge en sann bild av människan Nelson Mandela och det han tvingades försaka under de 27 åren i fängelse.

Men blir det intressant som film?

Ja, men det är mycket som ska hinnas med. Det är faktaspäckat och lite foträtt, och fokus är mer på känslolivet än på politiken. Filmen skulle ha vunnit på att förstärka apartheidregimens roll ytterligare men jag tycker att den största behållningen med filmen är att de svartas befrielsekamp skildras utifrån två olika temperament som har samma mål men olika vägar dit.

Nelson Mandelas tid i fängelse gjorde honom mild och förlåtande medan Winnies erfarenheter, hon satt också fängslad och i isolering under ett drygt år, gjorde henne hård och revanschlysten. Hon är den radikala som kom att hata systemet och den som förespråkade fortsatt strid.

Det motsvarar de två linjer som fortfarande finns i Sydafrika - mellan dem som hyllar Nelson Mandela och de som anser att han gav efter för mycket i förhandlingarna med apartheidregimen och som fortafrande är arga.

Och hur är Idris Elba som Mandela?

Idris Elba känns igen från tv-serien "The Wire" där han gör karaktären Stringer Bell. Han är en skicklig skådespelare, kraftigt byggd som gör honom mer lik Mandela i yngre dar än i äldre.

Man får försöka koncentrera sig mer på handlingen än porträttlikheten och kisa lite när det gäller Nelson Mandela. Naomi Harris som spelar Winnie Mandela har lite större frihet i sin tolkning och imponerar stort!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista