Jon Fosse: Foto: Erlend Aas / Scanpix

Jon Fosse kräver dramatik på nynorska

1:19 min

I Norge kräver nu författaren och dramatikern Jon Fosse att nationalteatern i Bergen ska tas ifrån sin status som nationell scen. Detta eftersom teatern har så få produktioner på nynorska. Under det särskilda språkåret 2013 hade man till exempel inte en enda pjäs på nynorska.

Den Nationale Scene, DNS, i Bergen är en av tre nationalteatrar i Norge och den enda på Vestlandet där nynorskan är stark.

Men sedan 2005 har bara nio av teaterns 107 egenproduktioner spelats på nynorska. Och under det särskilda Språkåret förra året - då alla Norges språk skulle uppmärksammas extra och nynorskan ställning skulle stärkas - så var inte en enda av DNS produktioner på nynorska. Och det har fått författaren och dramatikern Jon Fosse att kräva att regeringen tar ifrån teaterna dess status som nationell teatercen.

- Den klarar inte en gång att vara en teater för Vestlandet. Att den ska ha nationalstatus är helt fel. Säger Jon Fosse till NRK.

Men från regeringens sida hänvisar man till att det är teaterchefen som styr utbudet, Kulturdepartementet ska inte ha inflytande över det konstnärliga säger Kulturdepartementet til NRK.

Och ven om DNS i sitt uppdrag som nationalscen ska "underlätta och främja en stor bredd av röster" så finns det inget krav på hur mycket av produktionen som ska vara på nynorska.

Teaterchefen Agnete Haaland avvisar att man inte tar nynorskan på allvar och hänvisar till att under 2014 kommer tre av teaterns sju nyproduktioner att vara på nynorska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista