Foto: Sara Bessa.

Skolbok kritiseras för rasism

2:01 min

En religionsbok för niondeklassare som förlaget Natur & Kultur gett ut får nu kritik.

"Tänk dig att du frågar en jude och en arab om vem som har rätt till det land som nu heter Israel. Skriv vad du tror att dom svarar och hur dom motiverar sin åsikt. Varför tänker flickan spränga sig själv och andra i luften?"

Den formuleringen hittade Sara Bessa från Göteborg när hon hjälpte sin lillebror med en läxa.

– Det var som en kniv i magen men jag kunde själv först inte beskriva varför jag kände så som jag gjorde. Jag visste bara att jag jättearg, upprörd, ledsen och kränkt. Jag vill inte ens tänka på alla dessa barn som har haft boken i många år utan att kunna beskriva sitt ont i magen utan bara har låtit det vara. 

Sara Bessa känner igen boken från sin egen skolgång men minns inte att hon eller någon i hennes närhet reagerade på bokens formuleringar. Boken "SOL 3000 Religion och liv 6-9" gavs ut 2004 på förlaget Natur & Kultur.

Men nu är det hat som dyker upp när Sara Bessa läser texterna.

- Det handlar väl om att jag har lärt mig att benämna saker vid dess rätta namn. Är någonting rasism så är det inte främlingsfientlighet. Är någonting hat så vill jag inte kalla det ogilla. Annars kommer man inte vidare.

Att gå vidare, för Sara Bessa, är att få förlaget att ta tillbaka alla böcker och skicka ut nya böcker med innehåll som är fakta, inte fiktion. Och det räcker inte med en ursäkt från förlaget Natur & Kultur. 

- Absolut inte. Speciellt när de flesta i Sverige inte vet hur man ber om ursäkt. Gång på gång får man höra "jag ber om ursäkt att du blev ledsen, jag ber om ursäkt att du tog åt dig". Det är aldrig en ärlig och riktig ursäkt. Det jag vill se, mer än att man drar tillbaka boken, är ett råd där man sätter kompetenta människor som inte tillhör den vita mansnormen som kan granska böckerna och kollar igenom exakt vad det är vi lär våra barn, och sen trycker man nya böcker.

Vi har sökt förlaget Natur och Kultur som meddelat att dom ska komma med ett uttalande under eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista