Svensk Kraftwerk-feber

2:46 min

I veckan har Kraftwerk-febern härjat i Stockholm. Det legendariska tyska synthbandet har spelat fyra utsålda konserter på Cirkus, och fått lysande recensioner. Samtidigt var det invigning för Moderna Museets utställning "Dansmaskiner - från Léger till Kraftwerk" där Kraftwerks installation 1 2 3 4 5 6 7 8 ingår.  

P2:s Mats Almegård lyckades få en exklusiv intervju med ende kvarvarande originalmedlemmen Ralf Hütter, notoriskt medieskygg medlem av människomaskinen Kraftwerk.

När mikrofonen är på ger han en del inrepeterade svar. Som det anstår musikhistoriens mest kända robotartist.

Den levande människomaskinen med klingklangstudion fungerar fint efter 44 år. Samtidigt är det ett måste att komma ut och spela Kraftwerks låtar live.

Det är först under konserterna som musiken får liv i rummet och tiden. Det är en annan dimension jämfört med skivorna. 

I Stockholm spelar de nu fyra konserter och deltar i en konstutställning.

Musiken lever och uppdateras ständigt. Därför har Radioaktivität fått en ny text där Fukushima ingår och där texten om att radioaktivitet ska stoppas sjungs på japanska.

En längre intervju med Ralf Hütter hör ni i Elektroniskt i P2 med Andreas Tilliander på söndag klockan 20.00 . Då berättar bland annat Hütter om hur han ser på NSA:s avlyssning av förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista