Justitiekanslern utreder musik för hets mot folkgrupp

1:09 min

Justitiekanslern har på kort tid inlett förundersökning mot två av landets nätbutiker som säljer nationalistisk musik. Utredningen gäller hets mot folkgrupp och det är ett hot mot demokratin menar justitiekanslern. 

Låten "Lösningen är enkel" är ett exempel på musik som går över gränsen för yttrandefriheten bedömer Justitiekansler Anna Skarhed. Musiken finns på en av de webshopar som nu ska utredas för hets mot folkgrupp. Det handlar om flera exempel på bilder och symboler men framförallt låttexter om till exempel judar, muslimer, och att Hitler hade rätt.

Man kan idag utan större svårighet hitta musik med grovt rasistiska texter på nätet och justitiekanslern bedriver inte själv någon uppsökande verksamhet, men hon reagerar när anmälningar kommer in.

Det är en verksamhet som är allvarlig utifrån ett demokratiskt perspektiv, säger justitiekansler Anna Skarhed.

– Jag tycker att det är allvarligt att det här florerar. Man ska inte överdriva heller men det är helt klart att detta finns och kan skapa rädsla hos grupper som är utsatta och det kan i sin tur skapa motsättningar. Det är ju inte bra och något man behöver komma till rätta med

Texten är uppdaterad, tidigare angavs låten Världskrig av gruppen Rikslarm ingå i utredningen vilket är en felaktig uppgift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista