Förlag byter ut kritiserad skolbok

1:43 min

Förlaget Natur & Kultur erbjuder nu skolor att byta ut den krtiserade skolboken Religion och Liv. Boken har fått kraftig kritik för att ha rasistiskt innehåll.

- Det var som en kniv i magen men jag kunde själv först inte beskriva varför jag kände så som jag gjorde. Jag visste bara att jag jättearg, upprörd, ledsen och kränkt. Jag vill inte ens tänka på alla dessa barn som har haft boken i många år utan att kunna beskriva sitt ont i magen utan bara har låtit det vara, säger Sara Bessa.

En formulering kring judar och araber i en lärobok från förlaget Natur och Kultur har väckt starka känslor.

Där står det:

"Tänk dig att du frågar en jude och en arab om vem som har rätt till det land som nu heter Israel. Skriv vad du tror att de svarar och hur de motiverar sin åsikt.  Varför tänker flickan spränga sig själv och andra i luften?"

Det var när Sara Bessa från Göteborg skulle hjälpa sin lillebror går i nionde klass med läxan i religion som hon märkte att boken är fylld av rasism.

Det är i bok med titeln Religion och Liv från 2004 som Sara Bessa reagerade på.

- Både arbetsmaterial och bok genomsyras av text som antyder om motsättningar och annat som jag inte vill att mina syskon ska behöva läsa om i den obligatoriska grundskolan säger hon.

När vi når Per Almgren är vd vid förlaget Natur och Kultur säger han att förlaget innan 2011, då boken och lärarhandledning reviderades, aldrig fått något påpekande från något håll och tycker att det i sammanhanget var bra att förlaget själva sett bristerna.

- Vi tycker att det här är en djupt olycklig formulering som fanns med redan från början. Det var därför vi tog bort den då 2011 men att det fortfarande finns äldre versioner kvar därute tycker vi också är olyckligt så vi har kommit fram till att vi går med på att ersätta de skolor som har de gamla böckerna och som vill byta ut dem, och så står vi för den kostnaden. Det är vad vi har beslutat, säger Per Almgren.

Men varför en formulering som "Varför tänker flickan spränga sig själv och andra i luften?" fick kvar kvar i 7 år innan förlaget reagerade har Per Almgren inget svar på.

- Jag vet inte om man ska skylla på tidsandan eller om man ska skylla på dåligt arbete men hur som helst är det djupt olyckligt och vi tar på oss det. Att det skulle ta så många år den här gången jag kan inte riktigt svara på varför.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista