Egyptiska aktivisten Ahmed Hassan i "The Square". Foto: Noujaim Films

"The Square" av Jehane Noujaim

2:40 min

I helgen var det treårsdagen av den egyptiska 25-januari revolten som ledde till att Mubarak störtades. Årsdagen kantades av våld, både terrorattacker och tårgasfyllda sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter. 49 människor dödades i lördags.

Men på själva Tahrirtorget var det folkfest, för militären och General Sisi. En stark kontrast till det Tahrirtorg där revolutionärer skanderade mot militären, som i Jehane Noujaimes dokumentärfilm "The Square". Filmen har ännu inte fått visningstillstånd i Egypten. Men liksom många egyptier, har vår Mellanösternkorrespondent har ändå sett den.

Den egyptiska censuren förnekar alla rykte om att "The Square" skulle vara förbjuden i Egypten, men det är svårt att tolka den byråkratiska tillståndscirkusen som annat än motvilja och det uteblivna jublet ekar här i Kairo där statliga medier inte ens nämner det faktum att Egypten har fått en Oscarsnominering för första gången sedan 1962, när Omar Sherif nominerades för sin roll i Lawrence av Arabien.

Men kanske kommer censurryktet att bidra till marknadsföringen av denna film som av många här i Egypten dömts ut som naiv, romantiserande, förlegad, förvirrad och bitvis också en monoton katalog över gatustrider och protester, utan Tahrirtorgets mörkare sidor med gruppvåldtäkt och främlingsfientlighet.

Men The Square ÄR en stark film. En av huvudpersonerna, 20-årige Ahmed, som sålde citroner på gatan som barn för att ha råd att gå i skolan, liknar många av de unga män jag själv mötte på Tahrirtorget under de där omvälvande dagarna som för nästan alla som var där var något av det största de någonsin upplevt. Det var inte bara revolutionsromantik som gjorde att egyptier sa att revolutionen gjorde dem till bättre människor.

Ahmeds erfarenheter kompletteras av den vänsterintellektuelle filmaren och kände skådespelaren Khalid Abdullah å ena sidan och den tvivlande brodern Magdy Ashour som inte alltid håller med sina överordnade inom det muslimska brödraskapet.

Men det är som om filmen ger upp inför de komplikationer som kommer: Mursis uppgång och fall och den blodiga stormningen av brödraskapets protestläger förra sommaren, häxjakten på de muslimska bröderna.

Och det Egypten som i helgen använde Tahrirtorget till att dyrka sin militär och general Sisi, är lyckligt frånvarande från bubblan "The Square" där varje talkör som börjar med Ash Shaab yourid - folket kräver - är helig. Men talkören som dominerade Tahrirtorget i lördags löd: Ash shaab yourid edam al ikhwan - folket kräver att bröderna avrättas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista