Ralph Fiennes fick hederspriset på filmfestivalen i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ralph Fiennes regisserar sig själv som Charles Dickens

4:19 min

För många är han Lord Voldemort, Harry Potters nemesis. Men det är på mer klassisk brittisk litteratur skådespelaren Ralph Fiennes har byggt sin karriär. Nu regisserar han sig själv som Charles Dickens i ett drama om den verkliga kärleken mellan författaren och den 27 år yngre skådespelaren Nelly Ternan. Kulturnytt träffade Ralph Fiennes på filmfestivalen i Göteborg, där han tacksam men också lite orolig tar emot årets hederspris.

- Nej, det är som tur är inget pris för lång och trogen tjänst han har fått, säger Ralph Fiennes, där vi sitter i en del av hotellets 200 kvadratmeter stora svit.

Han är glad över uppmärksamheten, men risken med priser är att det känns som att man har nått slutet. Och han har mycket kvar att göra.
Det lätt att tro att Ralph Fiennes är den strame och tyste person han ofta spelar, i filmer som den engelske patienten eller debuten Svindlande höjder. Men idag påminner han mer om sin rollfigur Charles Dickens, pratsam och rentav livlig.

Filmen "The invisible woman" skildrar den då uppmärksammade relationen mellan den i England omåttligt populära Dickens och en ung skådespelare som han ska regissera. Problemet är att Dickens är gift.

Berättelsen om en äldre man som blir kär i en yngre kvinna har berättats många gånger. Vad kändes nytt med just denna berättelsen?

- Det som gör berättelsen om kärleken mellan den äldre Charles Dickens och den knappt 18-åriga litteraturälskaren Nelly mindre förutsägbar än vilken annan äldre-man-blir-förälskad-i-ung-kvinna-historia är att den är sann, säger Ralph Fiennes.

Dessutom handlar det om två starka personer med egen vilja. Och det vi får se är inte en magisk kärlek vid första ögonkastet. Ralph Fiennes ville istället visa hur långsamt en relation växer fram.

Ralph Fiennes var från början tveksam till att både regissera och spela huvudrollen. Han hade gjort det tidigare, i Shakespearefilmatiseringen Corolianus, och visste hur ansträngande det var att hålla allt i huvudet. Men samtidigt var det en roll han inte kunde släppa, eftersom den gav honom energi.

En annan roll som Ralph Fiennes aldrig lär kunna släppa är den som ondskan själv, Lord Voldemort, i filmatiseringarna av Harry Potter-böckerna.

Ralph Fiennes säger brittiskt torrt att texten kanske inte utforskade meningen med livet. Men förutom att det var en kul upplevelse är han nöjd över att han har bidragit till att brittisk filmproduktion blomstrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista