Sommarnöje av Anders Zorn på Stockholms auktionsverk. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Zorn-succé i San Francisco

2:19 min

Den stora utställningen av Anders Zorns konst i San Francisco, USA, är en succé.  Innan den går vidare till New York i slutet av veckan, räknar arrangörerna med att 90 000 personer ha sett utställningen. Scott Posner, från Santa Rosa i Kalifornien, hade varit tillbaka för att se utställningen en tredje gång, när vår korrespondent träffade honom.

- Bredden i hans konstnärsskap är otrolig. Han målar akvarell, olja, han gör porträtt, skulpturer, det har inget slut. Min enda fråga till världen är varför Anders Zorn inte är mer känd, han är så bra att han borde vara det.

Scott Posner älskar konst, säger han, hans favorit på utställningen en av Zorns målningar av hustrun Emma.

- Hon står vid kajen, det ligger en roddbåt i vattnet, vattnet skimrar, det är fantastiskt hur han målade vatten, säger Scott Posner, som inte kände till Zorn innan utställningen kom till San Francisco.

Anders Zorn, från Mora och född 1860, var berest och med goda kontakter. Han besökte USA många gånger och målade porträtt av mäktiga män och kvinnor, till och med presidenter. Han var en selfmade man, säger Johan Cederlund, museidirektör på Zornmuseet i Mora, på besök i San Francisco.

För att visa Anders Zorns konstnärsskap i hela dess bredd, har Fine Art Museum i San Francisco, Legion of Honor, lånat också från privata samlingar och visar inte bara de välkända bilderna, Dala-Rubens, som Johan Cederlund säger, utan teckningar, etsningar och vattenfärg genom livet från den unge 18-årige Zorn till de allra sista verken.

Barbro Osher, svensk generalkonsul i San Francisco, stor konstdonator och utställningens mecenat är lycklig. Hon började planera för utställningen för mer än 20 år sedan.

- Det är en riktig publiksuccé och folk blir så berörda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista