"Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Foto: Buena Vista

Hundraåringen lyfts upp av filmfestivalen i Berlin

1:26 min

Filmatiseringen av "Hundraåringen" får en framskjuten visning på årets filmfestival i Berlin, berättade festivalgeneralen när han mötte den internationella pressen i Berlin igår.

- Att vi visar filmen om "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" på festivalen är inget annat än populism. Vi visar den för att över 1 miljon tyskar läst boken och för att vi tror att många kommer gilla den, säger Dieter Kosslick, chefen för Berlinale.

Den svenska filmen visas inom ramen för festivalens så kallade Galaprogram på glittriga nöjespalatset Friedrichstadtpalast. I övrigt är Sverige på festivalen flitigt representerat av Stellan Skarsgård. Den norska filmen "Kraftidioten" med svensken i huvudrollen är med i huvudtävlingen och Lars von Triers "Nymphomaniac" med Skarsgård visas i Berlin i sin längsta möjliga version.

Sverige har också flera representanter i barn och ungdomsfilmsklassen. I huvudtävlingen deltar för första gången tre kinesiska filmer. Dieter Kosslick förnekar dock att det skulle ha något att göra med att Berlinale för första gången har ett kinesiskt företag som huvudsponsor.

Festivalen får också en viss tyngdpunkt på historiska filmer. Bland annat får dokumentärfilmen baserade på nazisten Heinrich Himmler brev och dagböcker världspremiär på festivalen liksom "The Monuments Men" med bland annat George Clooney som handlar försöken rädda undan tysk konst undan Hitlers förstörelse.

En händelse som ju blivit högaktuell i Tyskland under de senaste månaderna sen det avslöjades att tyska tullen hittat mängder av försvunnen konst i en lägenhet i München.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista