Kungamedalj till Nils Spangenberg

Vadstena-akademiens konstnärliga ledare och vd Nils Spangenberg tilldelas HM Konungens medalj i 8:e storleken i Serafimerordens band för värdefulla insatser för svenskt musikliv.

Nils Spangenberg är konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien sedan 2001 och dess vd sedan 2009.

Han har varit sångare och regissör vid Vadstena-Akademien, Kungliga Operan i Stockholm, Drottningholms Slottsteater, Norrlandsoperan, Confidencen, Värmlandsoperan och för Sveriges Television vid sidan av annat och så har han ett särskilt intresse för ny opera.

Han har också både initierat och beställt flera nya operor. Vid Vadstena-Akademien har han beställt 15 nya operor varav sex st enaktare. Bland operorna kan nämnas "Byrgitta" av Carl Unander-Scharin (2003), "Ärret" av Paula af Malmborg Ward (2004), "Four Nights of Dream" av Moto Osada (2008) som Nils även regisserade, "Stolthet och Fördom" av Daniel Nelson (2011) och nu senast "Jorun orm i öga" av Marie Samuelsson med libretto av Kerstin Ekman (2013).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista