Aleksej Frandetti

Omdiskuterad rysk film visas på filmfestivalen i Göteborg

5:39 min

En av de  i Ryssland mest omdiskuterade filmerna som just nu visas i den ryska sektionen på Göteborgs filmfestival är "Vinterresa". Det är ett passionsdrama med en krets homosexuella män i centrum och filmen har ännu inte haft rysk biopremiär. En av huvudrollerna spelas av Aleksej Frandetti som besöker festivalen och han är obekväm med uppståndelsen kring filmen i hemlandet.

- Jag vet inte varför den ryska pressen kastat sig över just den sidan av filmen och ropar "gay-drama, gay-drama" och kallar filmen för en rysk "Brokeback Mountain", säger Aleksej Frandetti.

Arbetet med filmen började för tre år sedan och sedan dess har debatten i Ryssland kring hbtq-frågor skruvats upp rejält. Förra året antogs också nationellt den kontroversiella lag som i Ryssland förbjuder så kallad propaganda om homosexualitet inför minderåriga.

Men Frandetti tycker att "Vinterresa" har så många andra aspekter som skulle kunna diskuteras. Det som lockade folk att arbeta med inspelningen var den spännande berättelsen om dagens Moskva, säger han. Flera i filmteamet arbetade till och med gratis.

- Finns det pengar? Nehej, då gör vi den i alla fall, sa flera av de inblandade när "Vinterresa" skulle spelas in.

Aleksej Frandetti spelar en ung musiker på tröskeln till en karriär som klassisk sångare men som dras till den destruktive småtjuven Ljocha.

- Många har sagt till oss att vi är så modiga, säger Frandetti. Men vi har aldrig haft för avsikt att chockera någon. Vi ville bara berätta en historia som vi brann för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista