Evabritt Strandberg. Foto: Anders Wiklund/SR

"The quiet roar" förändrade Evabritt Strandberg

3:24 min

En av filmerna som tävlar om bästa nordiska film på filmfestivalen i Göteborg är "The Quiet roar", en visuell berättelse om en döende kvinnas sista önskan: att möta sig själv som ung. Filmens regissör Henrik Hellström ville ha någon med alla åldrar i sig att spela huvudrollen. Valet föll på Evabritt Strandberg, som fick vara med om en en livsavgörande filminspelning.

Lek med tanken att du genom att dricka en vätska skulle kunna gå tillbaka och ställa saker tillrätta i livet. Skulle du göra det? I filmen "The quiet roar", som visas på filmfestivalen i Göteborg, lägger en dödssjuk åldrad kvinna in sig på klinik för att göra en sån inre resa.

Den där vätskan gör att hon plötsligt befinner sig i samma hus som en ung version av sig själv och sin familj. Hon vill förstå. Varför var hon så missnöjd under småbarnsåren? Och varför ville hon bara vara ensam?

Kvinnan spelas av Evabritt Strandberg, som här gör en av sitt livs största och mest personliga roller. Redan efter några dagar av inspelning i det lutande huset högst upp på klippan med utsikt mot norska Lysefjorden, visste hon inte om det var sig själv eller den där kvinnan hon spelade.

- Jag blev precis så instängd som rollen, så att jag blev rollen. I och med att jag blev rollen så kom det fram en massa saker i mitt inre. Det som jag kan känna igen mig väldigt mycket i är just den här ensamheten. Jag är en solitär person och har kanske varit det alldeles för mycket i mitt liv.

Ett av filmens centrala teman är ånger. Nu när hon hunnit fylla 70 år tror Evabritt Strandberg inte längre på idén om att man aldrig ska ångra något. 

- Jag ångrar saker och ting, saker som jag har sagt och också gjort mot människor i mitt liv. Jag kan tänka på det och försöka komma till någon slags frid med det. Jag har gjort vissa felsteg när det gäller mina barn och sådana saker eftersom jag alltid har varit en arbetande mamma så har man den ångesten.

"The quiet roar" har visats på filmfestivalen i Rotterdam och nu tävlar den som en av två svenska filmer om Göteborg filmfestivals nordiska pris. Evabritt Strandberg tror att det är den en film man antingen älskar eller hatar. Hon har gjort film med både Bo Widerberg och den franske regissören Jean-Luc Godard, men ingen roll har förändrat henne lika mycket som den här.

- Det har utvecklat mig så att jag kan vara mer öppen. Jag kan möta människor på ett helt annat sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista