Digitalradio. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

"DAB+ är lösningen"

"Radion måste digitaliseras"
2:14 min

Om 8 år vill Regeringen att FM-nätet ska vara nedsläckt och att Sveriges Radio liksom alla andra radiobolag i Sverige ska sända i ett digitalt marknät. Utredaren Nina Wormbs är övertygad om att radion i Sverige behöver digitaliseras.

I somras tillsatte regeringen Nina Wormbs som så kallad branschsamordnare med uppgift att senast den 30 november i år komma med ett förslag till hur Sverige kan gå över helt till marksänd digital radio.

- Det ska ske genom tekniken DAB+, säger nu Wormbs.

Helt onödigt och ett föråldrat system, säger kritikerna. Men Nina Wormbs är övertygad om att radions marknät också måste digitaliseras.

- Vi lyssnar mycket på radio och det här är en möjlighet att inte falla i ännu djupare TV-skugga än idag, säger Nina Wormbs.

Hon är teknikhistoriker på KTH i Stockholm. Hennes jobb är nu att få Sveriges Radio, den kommersiella radion och närradion att gemensamt satsa på DAB+ - en modernare variant av DAB - Digital Audio Broadcasting - som Sveriges Radio sände mellan 1995 och 2005. Och fortfarande gör i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå.

Utbyggnaden av DAB+ ska finanisieras genom att Sveriges Radio gör som SVT gjorde - lånar av sig själv via Riksgälden. Reklamradion och närradion måste hitta pengar på annat sätt.

- Jag tror inte att det blir dyrare för de större stationerna än det är idag. Snarare tvärtom tänker vi oss att distributionskonstnaderna på sikt ska sjunka. Men man ska också komma ihåg att existerande infrastrukturer, de är ju inte gratis! Utan de behöver ju hela tiden också underhållas, påpekar Nina Wormbs och tänker på våra analoga FM-sändare.

Men vill radiolyssnarna slänga ut sina miljontals FM-mottagare och köpa nya DAB-apparater för 500 kronor styck?  

- När vi gick över på TV-sidan, då var det ju några som köpte nya mottagare för att de var intresserade av det nya. Och så finns det klart alltid några som aldrig kommer att köpa nya mottagare förrän de måste. 

Därför måste radion sända via FM och DAB parallellt i många år, säger Nina Wormbs. Det har man redan gjort väldigt länge i Storbritannien. Fast precis före jul skulle regeringen där spika ett datum för nedsläckning av FM-sändarna. Men regeringen tvingades i sista stund backa - övergången har inte alls gått lika snabbt som man trodde.

- De har hållit på länge, och det skulle i och för sig tala för att de skulle ha kommit längre. Men de använder DAB, och inte DAB+, säger Wormbs. 

I Norge, Danmark och Tyskland tror man fortfarande på DAB-radion. Läget är tvärtom i Finland. där man precis som DAB-kritikerna anser att det räcker med FM och webbradion, radio via nätet, inte minst i mobilen. 

- Vi kan inte bara överlämna detta till nätet! Då får vi problem. Om du ska lyssna på nätet, då måste du ju ha ett abonnemang och en operatör.   

Det går inte att anförtro nyhetssändningar och allt annat till ett kommersiellt nät, anser Nina Wormbs. Dessutom är inte alla svenskar uppkopplade.

Men nu är det hög tid att bestämma sig, slutar Nina Wormbs.

- Det finns ju också nya idéer - och det kommer hela tiden att komma ytterligare nya. Men om vi väntar på nästa, då kommer vi aldrig att kunna göra någon omställning!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".