Albumaktuella Nina Persson. Foto Anders Olsson / P3 Osignat

Nina Persson: "Animal Heart"

2:33 min

Hon är en ovanligt rutinerad debutant. Det är 20 år sedan hon släppte sin första singel "Rise and Shine" med The Cardigans. Idag släpper Nina Persson sitt första soloalbum.

Det första som slår en är rösten. Nina Persson sjunger verkligen bättre än någonsin. Det har uppenbarligen hänt en del sedan The Cardigans pop drog på segertåg över världen under det sena 90-talet.

Ett mjukt vibrato har tillkommit, tonarten har sjunkit och stämbanden har blivit lite lagom trasiga. Man kan ju undra kring hennes leverne där borta i Harlem. Men om hon fortsätter så låter hon snart som Lucinda Williams, och bättre än så blir det knappast.

Maken Nahtan Larson har, precis som på skivorna med projektet A Camp, varit med i arbetet med skivan. Den här gången har de, precis som så många andra artister just nu, rotat fram disco-skivorna från det sena 70-talet och 80-talet (Daft Punk är det mest kompromisslösa och lyckade exemplet på discovurmen). Framförallt då den melankoliska syntbaserade discon som Giorgio Moroder skapade tillsammans med Donna Summer. Nina Persson visar upp det en av skrivans bästa spår "Clip Your Wings".

Man kan knappast hävda att Nina Persson trampar upp nya stigar i musiklandskapet. Det är välproducerat, kompetent och välskrivet. Men då händer också det som händer så ofta, det blir ofrånkomligen tillrättalagt och ganska ointressant. Jag väntar på den mer avskalade skivan där Nina Perssons röst får härja fritt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista