Tove Jansson. Foto: Tobias Röstlund/TT

Tove Janssons brev blir bok

1:32 min

Författaren och konstnären Tove Janssons brev kommer att bli bok till hösten, då hon skulle ha fyllt 100 år. 

Breven sammanställs av den svenska Tove Jansson-experten Boel Westin tillsammans med författarens tidigare redaktör i Helsingfors, Helen Svensson som prasslar bland meddelande till kära för länge sedan. 

- Det är brev från många decennier men ganska få mottagare. Vi ville koncentrera mottagarna till 6-7 stycken så att det blir lite större helheter. DEt börjar med den mycket unga Tove Jansson som studerar i Stockholm och skriver hem till familjen.

Förutom breven till familjen, många till mamma Signe "Ham" kallad, finns brev till livskamraten Tuulikki Pietilä med, liksom till hennes förläggare och självklart den för Tove Jansson så viktiga korrespondensen med väninnan Eva Konikova som flyttade till USA i början av andra världskriget.

- Tove skrev till henne under krigsåren och det är nästan som ett slags dagboksskrivande. Det är en otroligt fin tidsskildring. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista