Foto: Remy de la Mauviniere/AP/TT

Tyska myndigheter ska göra mer för att återföra stulen nazikonst

1:26 min

Den tyska regeringen ska nu göra mer för att underlätta att konst som beslagtogs av naziregimen återförs till sina rättmätiga ägare. Detta efter uppståndelsen kring avslöjandet av det stora konstfyndet i en lägenhet i München.

De tyska myndigheterna har fått mycket kritik för sitt sätt att hantera det stora tavelfyndet i en lägenhet tillhörande konsthandlarsonen Cornelius Gurlitt. I lägenheten fanns över 1200 tavlor varav flera misstänks vara såna som naziregimen beslag tog från bland annat judiska familjer under 30- och 40- talen.

Den nya tyska regeringens kulturansvariga, kristdemokraten Monika Grütters säger till tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung idag att regeringen nu kommer fördubbla anslagen till forskningen kring beslagtagen konst. Allt för att öka möjligheterna att beslagna tavlors rättmättiga ägare ska få tillbaka dem.

Hon säger vidare att man planerar att utöka den s k Limbachkommissionen, det vill säga det expertråd som används för att medla i konflikter kring försvunnen konst. Planer finns på att även representanter för judiska organisationer ska ingå i kommissionen i framtiden säger Grütter.

Enligt Grütters har den internationella och inhemska kritiken i samband med fyndet i München varit en väckarklocka för Tyskland i de här frågorna. Flera privatpersoner med stora konstinnehav ser nu till exempel över sina konstsamlingar.

Den 80-årige Cornelius Gurlitt, i vars lägenhet i Munchen det spektakulär fyndet gjordes har till exempel genom sin advokat sagt att han är beredd att förhandla om vissa av de tavlor i sin samling som andra familjer nu gör anspråk på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista