Valérie Tong Cuong. Foto: Delphine Jouandeau

Valérie Tong Cuong: "Mirakelverkstaden"

2:15 min

I ett gammalt urmakeri i en fransk stad lagas människor vars livsmaskineri fått problem. "Mirakelverkstaden" av Valérie Tong Cuong har vunnit flera priser i Frankrike. Nu kommer den på svenska.

Jag gör research. Vad är egentligen optimistpriset, Prix du livre optimiste, som "Mirakelverkstaden" tilldelats 2013?

Det visar sig att det finns en världsomspännande klubb, optimister utan gränser. I den franska avdelningen, La ligue des optimistes de France, delar man varje år ut detta romanpris.

Optimistklubben har valt att ha en mental inställning till livet, att i alla lägen lita till människans kreativa förmåga att hitta en lösning på problem.
"Mirkaelverkstaden" är alltså optimistlitteratur. Det gör mig pessimistisk. En roman med ett så tydligt ärende, jag ryggar tillbaka.

I verkstaden lagas trasiga människor. Verkstadens chef Jean erbjuder den vänliga och fasta sortens hjälpande hand som saknas när världen är kaos. Han har utvecklat ett mänskligt massuppbyggnadsvapen, som stavas tillit. Alla behöver en Jean.

Romanen rullar fram på väloljade kugghjul, språket är friktionsfritt med en glad grundton, patienterna tillfrisknar snabbt och får nya livsinsikter och jag tänker att så här enkelt ska väl huvudpersonerna inte slippa undan? Då får jag ju verkligen vatten på min pessimistkvarn. Vem är jag då? Den fördömande, illasinnade? Hur meningsfull är den livshållningen?

Men även i "Mirakelverkstaden" har människorna dolda motiv bakom sina handlingar. Historien blir dock aldrig omskakande eller ens lite farlig. Boken balanserar på gränsen till lättsmält livstilslitteratur, en må-bra-bok helt enkelt.

Den gör mig möjligen något mindre pessimistisk, men inte övertygad.
"Mirakelverkstaden" kommer nog hitta läsare som kanske blir inspirerade att starta en svensk avdelning i Optimister utan gränser. Sa jag det? En sådan saknas nämligen. Vårt grannland Norge, däremot, är redan på banan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista