Foto: Pieter Ten Hoopen

Tortyrfoton ska vända blicken mot Kaukasien

2:17 min

Fotografen Pieter Ten Hoopen har varit i de ryska delrepublikerna Dagestan, Ingusjetien och Tjetjenien fotograferat områden som skakats av gränskonflikter, kidnappningar och terrorism - en situaiton som inte kommer förbättras av att världens ögon nu vänds mot regionen i samband med OS, tror han.

Runt bergskedjan Kaukasus mellan Ryssland, Georgien och Azerbazjan ligger autonoma regioner och ryska delrepubliker som härjats av krig och religiösa och kulturella konflikter. Där har fotografen Pieter Ten Hoopen dokumenterat anhöriga till folk som dödats eller kidnappats i konflikterna och nu ställer han ut bilder och en dokumentärfilm på fotografiska i Stockholm.

-Jag har fotograferat av tortyr, jag har fotograferat lik, jag har fotograferat av situationer som normalt sett, de placeras inte längre i någon dagstidning över huvud taget, du får inte in de här bilderna, säger Pieter Ten Hoopen.

Förutom dokumentären med lokalbefolkningens vittnesmål om död, kidnappning och övergrepp visar Pieter Ten Hoopens bilder antingen mjukt, disigt porträtterade platser och sorgsna ansikten hos de som förlorat anhöriga eller tortyrbilder som är så grafiska att det vänder sig i magen. Jag frågar om det faktum att han samarbetat med en människorättsorganisation kan ha fått honom att spä på misären lite för att få folk att reagera, men så är det inte säger han.

-Jag diskuterar det med allt ifrån andra journalister och de frågar finns det inget positivt i den här regionen då? Och jag är benägen att säga nej. Det finns inget positivt med just Dagestan just nu.

Så var det det där med OS i Sotji. Mellan Sotji och Dagestan är det ungefär 100 mil, men de tillhör samma region och Pieter Ten Hoopen är orolig att situationen i Norra Kaukasien kommer att förvärras när OS är slut och ingen internationell media finns området.

-Det finns en enorm rädsla att det bara kommer att eskalera när OS är avslutat och då att ögonen försvinner från norra Kaukasus.

Så du tycker inte att det blir en ensidig bild, utan du anser att det är såhär illa som du visar på bilderna?

-Ja det är så illa, jag tror att jag har varit mjuk till och med. Jag är extremt orolig. Främst för Dagestan, faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista