Journalister i Egypten åtalas

20 journalister från TV-kanalen al-Jazira åtalas i Egypten för att ha bistått terrorister, eller för att ha varit medlemmar i en terroristgrupp. Det här läser vi i tidningen Journalisten.

Tidigare har Muslimska brödraskapet i Egypten stämplats som en terroristgrupp. Efter militärkuppen i juli har den egyptiska regimen utpekat al-Jazira som en anhängare av den avsatte presidenten Muhammed Mursi.

Nu åtalas 16 journalister på al-Jazira för att vara medlemmar i en terroristgrupp, medan fyra andra al-Jazira-journalister, en dansk, en holländare och två britter, åtalas för att ha bistått en terroristgrupp. Sju av journalisterna ska ha gripits.

Enligt chefsåklagaren ska de 20 ha manipulerat bilder för att skapa intrycket av ett inbördeskrig och att ha sänt material till stöd för en terroristgrupp och för att ha försökt påverka den allmänna opinionen.

Journalisten/SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista