Författarna välkommet tillskott i fritionslös e-boksdebatt

1:58 min

Marknaden för e-böcker i Sverige är än så länge liten - medan 1,5 miljoner e-böcker utlånas på biblioteken. Förlagen och biblioteken har helt olika syn på hur den så kallade "e-boksfrågan" ska lösas och hanteras och det dryftades på ett seminarium i Stockholm på onsdagen. Och trots 15 talare med lika många ingångar löstes inte knutarna upp i går heller.

E-boken är ett snabbtåg i slow motion. En dramatisk strukturomvandling som ändå gått så långsamt att åtminstone diskussionen om den tappat fart och energi på vägen.

2014 är e-bokens år!, utropar moderatorn Per Strömbäck i sin inledning till hearingen för att försöka återvinna den där energin.

Ändå bara sjunker den i salen.

Nyckelordet för dagen är "friktion".

Förläggarna vill ha friktion. Vilket i det här sammanhanget är ett tekniskt uttryck för ett system som begränsar möjligheten till e-bokslån, för att inte marknaden ska påverkas alltför negativt.

Biblioteken å sin sida vill, enkelt uttryckt, inte ha någon sådan friktion - utan  betonar e-bokens roll för läskunnighet och folkbildning.

Ändå sitter jag och längtar efter riktig friktion. För under den här dagen sopas motsättningarna mest under mattan, skapar aldrig värmeutveckling eller snilleblixtar.

Det bestående intrycket blir i stället att förlagen och biblioteken varken är tillräckligt ense, eller tillräckligt oense, för att någonting verkligen ska hända i e-boksfrågan i Sverige.

Och trots att Folkpartiets Ulf Nilsson och Vänsterpartiets Lars Ohly från Kulturutskottet pratar om ny litteraturutredning och kulturpolitikens ansvar, känns inte heller det särskilt kraftfullt.

Åsiktsstafetten mot slutet av dagen höjer ändå energin igen, ger kulturhistoria och perspektiv.

"Ni behöver mig. Jag är författare - och utan mig är det många av er som inte har något jobb" , säger Astrid Trotzig från Författarförbundet.

Och den friktion som hon skapar under sitt fyra minuter långa anförande - ren, kreativ energi - är precis det bränsle som behövs för att driva e-boksfrågan framåt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista