Andrea Rygg Karberg, curator. Foto: David Richter/SR

Hippiefavoriten Hundertwasser

3:08 min

Den österrikiske konstnären, arkitekten och miljö-aktivisten Friedenreich Hundertwasser var mångas favorit på 70-talet. Han var så populär så att det nästan blev populärt att inte tycka om honom, som chefen på det danska konstmuséet Arken, Christian Gether uttrycker det. Nu gör Arken en större utställning om hans bildkonst, färgglada arkitektoniska skapelser och hans utopi om det gröna samhället där natur och människan förenas.

På utställningen visas en gammal tv-show från 1972 där Hundertwasser, till publikens förtjusning. förklarar sin tes om fönsterrätt. Att varje hyresgäst borde ha rätt att måla fasaden hur man vill så långt armen räcker från fönstret. En idé som rätt bra illustrerar hans mission för individens fulla frihet.

Han hatade funktionalismens raka linjer och när han byggde sin bostadsutopi, Hundertwasserhaus i Wien, nu ett avÖsterrikes större turistmål, blev det ett hus med böljande en fasad i alla färger. Och hans tavlor gick i samma anda, Det är inte konstigt att 70-talet tyckte om honom. Andrea Rygg Karberg, curator.

- Jag tror att hipperörelsen älskade honom. Man kan välja att se hans bilder som psykadeliska med starka färger. Men han är mycket mer än så, de finns ett djup i hans tankesätt och han har en mission med all sin konst.

Ibland kallas han för spiralmålaren, ett motiv som ständigt återkom och som han såg som en symbol för livet, döden och naturens cykel. Men de är alltid asymmetriska och målningarana ser ofta ut att förvandla sig framför ögonen som om duken var konkav eller konvex.

Hans engagemang för grön arkitektur, husen hade alltid träd och grönska på taket och ibland ett kretsloppssystem, var visionärt. Då var han lite av en outsider med konstiga ideer, det är de inte längre.

- Han har varit en av de stora pionjärerna, med sina utopier, när det gäller att ge näring till den stora folkrörelsen som finns idag där man arbetar med att ha växter som en integrerad del av byggnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista