Ur "Concerning violence". Foto: pressbild

Omdebatterad Fanon aktuell i ny film

"Han är lite grann Che Guevara för Afrika"
1:50 min

Mer än femtio år efter sin död är den franske psykiatern och filosofen Frantz Fanon fortfarande omdebatterad som förgrundsfigur i det som brukar kallas postkolonial teori. Men hur aktuella är hans tankar om våld och makt idag? På filmfestivalen i Göteborg visas just nu "Concerning violence" som bygger på Fanons mest ifrågasatta bok. Regissör är Göran Hugo Olsson, som har sett Fanons ikonstatus på många håll i Afrika.

- Han är liksom lite grann Che Guevara för Afrika.

"Concerning violence", angående våld. Filmen har fått sitt namn efter första kapitlet i boken "Jordens fördömda" som den franske psykiatern Frantz Fanon skrev tidigt 60-tal som en reaktion på frihetskriget i Algeriet. Liksom Göran Hugo Olssons förra film "The Black Power Mixtape" är "Concerning violence" gjord av svenskt arkivmaterial från 60-och 70-talen. Men här handlar det om befrielsekrig i dåvarande kolonier som Rhodesia, Guinea Bissau och Mocambique.

- Texten är över 50 år gammal och jag tycker att det är precis samma saker som är idag. Människor utnyttjas, hålls nere med våld eller hot om våld. Då var det avkoloniseringen, men vad vi har sett sedan dess är en nykolonisering av tredje världen, säger Göran Hugo Olsson.

Fanon har genom åren kritiserats för att förhärliga våld som ett sätt att befria sig från en förtryckare, men det är missuppfattning säger regissören Göran Hugo Olsson.

- Boken, tycker jag, inte alls gör det. Den förklarar mekanismerna bakom våld.

Efter premiärvisningen på amerikanska filmfestivalen Sundance som avslutades förra veckan är nu filmen är nu såld för visas på amerikanska biografer och i tv. Det positiva mottagandet överraskade Göran Hugo Olsson.

- Den här är ju smal och ganska deppig och jävligt oamerikansk i vad den handlar om så jag var förberedd att det inte skulle bli så, men det blev jättefina reaktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".