Anna Hallberg. Foto: Sara Mac Key

Anna Hallberg: "Ljusgrönt och aska"

2:31 min

Anna Hallberg debuterade 2001 med diktsamlingen "Friktion". Nu kommer hennes femte: "Ljusgrönt och aska". Göran Sommardal har läst den.

Ljusgrönt och aska. Ett ord med färg, och ett med, också färg men framförallt med karaktär. De utgör startskotten för två av de ordband som sträcker sig genom Anna Hallbergs nya bok. Överst det ljusgröna: färgbeteckningar men mest saker och ting med starka färgassociationer i en tunn tvåradig slinga överst, ängsull, schampo, sjönöt, absint, lime, oliv, såpa och så vidare: nya färgord och nya, och omtagna, ordfärger.

I nästa avdelning av sidorna: aska, as-ka! AS : KA. En bredare stråk av ord och handling och handlingsord. Så småningom sammanknutna av kolon: en koloniserad meningsbyggnad.

Och så fetad svit av dikter längst ner på sidorna, mer i konventionell modernistisk stil. "lila-vittt och guld i V-ringade dräkter" som det kan heta. 

När jag sedan himlar mig fram, upp och ner, på sidorna i "Ljusgrönt och aska". Från toppens versala parad av färgstycken: GURKA SALTVATTEN & MISTEL, mellan GIN, KLOR & KLOROFYLL och ner till de feta gemena bokstävernas normalsvåra påståendeformer:

                                    inte tillbaka    håll

                                    inte tillbaka det börjar så enkelt

                                    blekt, alfagroddar, ett lekfullt krig

För att till slut hamna på mellanlägets glesare breddgrad för att hitta något som förbinder och håller ihop, eller, alternativt, skjuter isär och slår rejält sönder alla sammanhang – då är det som jag under läsningen oavbrutet skjuter själva förståelsen framför mig, som jag aldrig hann ikapp den och kan bita mig fast. Fast jag närmar mig hela tiden, och kanske på sidan 64 börjar det klarna och på sidan 81 är jag definitivt där:

    glittret i bäcken         det ljusaste skrattet      tioåringens trettiofyra fräknar

     stödde dig på armen så vi         slapp         rullatorn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista