Regeringsmedalj till Suzanne Osten

Regissören och konstnärliga ledare Suzanne Osten har fått ta emot medaljen Illis quorum meruere labores i åttonde storleken. Den överlämnades idag av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

"Illis quorum meruere labores" betyder "Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det". Osten får medaljen för sitt banbrytande och betydelsefulla arbete med barn- och ungdomsteater samt framstående insatser inom svensk scen- och filmkonst.

- Suzanne Osten har en lång och imponerande bakgrund inom såväl teater som film. Hon har visat en bredd i sitt konstnärskap genom att med hög kvalitet rikta sig till såväl barn och unga som till vuxna, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

Osten är konstnärlig ledare på Unga Klara som hon startade 1975 som en barn- och ungdomsenhet inom Stockholms stadsteater och som sedan 2010 är en självständig teater. Hon har också regisserat på andra teatrar, däribland Folkoperan i Stockholm och Göteborgs Stadsteater, regisserat film och varit professor i regi vid Dramatiska Institutet 1995-2009.

Medaljen Illis quorum meruere labores instiftades 1785 och är den äldsta regeringsmedaljen. Den används för att belöna insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål, är i guld och av artonde, tolfte, åttonde och femte storleken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista