I call my brothers på Play Co i New York. Foto: Carol Rosegg.

Jonas Hassen Khemiri-pjäs på scen i New York

New York igen för Jonas Hassen Khemiri
2:28 min

På söndagkväll var det New Yorkpremiär för Jonas Hassen Khemiris pjäs "Jag ringer mina bröder". Förra gången Hassen Khemiris verk sattes upp där, 2011, gjorde han succé och fick ta emot dramatikerpriset "Obie". Vår New Yorkkorrespondent Agneta Furvik träffade producenten för pjäsen "I call my brothers" inför premiären.

Kate Loewald på internationellt inriktade The Play Company är lite spänd inför den officiella premiären, men så glad över att än en gång få sätta upp Jonas Hassen Khemiris dramatik.

– Hans humor, hans språk, hans sätt att formulera sig kring svåra ämnen - det är så vackert och välgjort, säger Kate Loewald.

"Jag ringer mina bröder", som cirklar kring självmordsbombaren på Drottninggatan i Stockholm, har anpassats något och fått amerikanska referenser, och i "I call my brothers" har sprängladdningen just detonerat på Time Square mitt i New York.

I en stad och ett land som fortfarande varje dag lever med sviterna efter elfteseptemberattentaten för över tio år sen, är alltid det en viss balansgång att mixa humor med det allvar finns i dom frågor som ställs i pjäsen.

– Så det är något vi navigerat noga kring, att hitta rätt ton, säger Kate Loewald.

Jonas Hassen Khemiri har själv varit på plats här i New York under delar av repetitionerna, och för Kate Loewald är det både glädjande och viktigt att han som dramatiker deltagit i arbetet.

Efter söndagens officiella premiär väntar nu tre veckors föreställningar.

Pjäsen har innan dess genrepats inför publik i en dryg vecka, och många har varit verkligt tagna av pjäsen.

– De har verkligen förstått hur viktig den är, säger en nöjd och förväntansfull producent.

Agneta Furvik, New York-korrespondent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".