Andrej Zvjagintsev. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Rysk kritik mot filmkvotering

2:00 min

Ett av de större namnen under Göteborg filmfestival har hållit sig aningen i skymundan. Den ryske regissören Andrej Zvjagintsev, som vann guldlejonet i Venedig 2003. Kulturnytt träffade Zvjagintsev för att höra hans syn på de senaste förslagen att kvotera in inhemska filmer på ryska biografer.

- Det här förslaget ger inga garantier för filmbranschens utveckling eller för att det skulle leda till kvalitet, säger Andrej Zvjagintsev.

Nyligen gjorde den ryske kulturministern Vladimir Medinskij ett utspel om att det kanske är dags att begränsa antalet importerade filmer på den ryska biomarknaden.

I praktiken handlar det om amerikansk film som länge dominerat fullständigt. Inget konkret förslag har lagts fram ännu men den förhållandevis blygsamma siffra som nämnts är att minst 20 procent av filmerna på ryska biografer ska vara inhemskt producerade. 2012 var det bara 15 procent av biofilmerna som var ryska. 

Andrej Zvjagintsev, som slog igenom stort med sin debutfilm "Återkomsten" för tio år sedan, är noga med att poängtera han inte alls är insatt i filmpolitik. Men han säger att det har höjts många kritiska röster mot det nya förslaget, att det är fel väg att gå att sätta upp hinder för en kommersiell marknad. Zvjagintsev säger att han för sin del gärna skulle se något slags subventionssystem där staten gör det billigare för folk att se kvalitetsfilm som annars inte når ut.

- Det finns ryska filmer som idag överhuvudtaget inte når publiken, säger Andrej Zvjagintsev.

Samtidigt som kulturministeriet i Ryssland diskuterar kvoteringen har en grupp etablerade ryska filmare antagit en rad etiska riktlinjer för sitt arbete. Förslaget kom ursprungligen från president Vladimir Putin och Zvjagintsev kallar det för självcensur. Han tycker att det är ologiskt att vilja öppna upp marknadsutrymme för rysk film genom kvotering och samtidigt införa en rad begränsningar för filmarbetare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista