För få män på museum? Foto: Björn Larsson Ask/TT

Fri entré ingen garanti för mångfald

2:15 min

Det är framför allt högutbildade kvinnor som går på museum, något flera partier vill ändra på. Bland annat Socialdemokraterna, vars mest prioriterade kulturpolitiska sakfråga är att få fler lågutbildade, män och besökare från resten av landet till museerna - detta genom att återinföra fri entré. Men en rapport från Myndigheten för Kulturanalys indikerar att entréavgiften inte spelar så stor roll för mångfalden bland besökarna.

Myndigheten för kulturanalys menar att det antagligen är andra faktorer än entréavgift som avgör vilka publikgrupper som besöker de centrala museerna. Till exempel har Naturhistoriska museet betydligt fler besökare med lägre utbildning än Nationalmuseum, trots att entrépriset är samma.

-Det vi vet är att om man jämför museerna sinsemellan så verkar det inte spela någon roll om det är hög entréavgift eller inte för om man har låg utbildning eller om man är en besökare som inte går på museum så ofta, säger  Erik Peurell som är tillförordnad myndighetschef på myndigheten för kulturanalys. 

Och det går inte helt säkert att belägga vilken roll fri entré spelare för vilka som besöker museerna. Det finns inte tillräckliga publikuppgifter från tiden innan fri entré infördes förra gången 2005. Dessutom är viss data från frientrétiden är borta.

Men museerna står högt på den politiska agendan och Socialdemokraterna har slopad entréavgift som sin viktigaste kulturpolitiska sakfråga. Isak From (S), ledamot i kulturutskottet, säger att frientréformen bör genomföras även om det inte är helt klarlagt att den lockar nya grupper.

-Det som skulle tillföras och tillsammans med andra åtgärder, är att man når nya grupper som idag inte går på museum, säger han.

Kulturnytt: Men gör det verkligen det då? Det finns ju inte riktigt några belägg för det.

-Det finns inga belägg för det, men vi vill ändå mena att det är betydligt lättare om man faktiskt plockar bort tröskeleffekten av vad en avgift är.

80 miljoner kronor vill Socialdemokraterna lägga på att återinföra fri entré på de centrala museerna. Ett problem är reformen riskerar att bli en Stockholmsfråga eftersom 80 procent av de centrala museerna ligger i Stockholm.

Isak From säger att det fortfarande finns frågor om reformen som måste redas ut, men att det får göras om Socialdemokraterna hamnar i regeringsställning.

Hur ska man göra så att de 80 miljonerna gagnar resten av landet?

-Det måste vi ju göra i samverkan med museisektorn. Det är som jag säger, vi har inte alla detaljer just nu, utan när vi får tillgång till departementet kan vi också mejsla fram exaktare förslag på hur det här ska gå till, säger Isak From.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista