Dansen växer fram som konstform

2:17 min

Dansen växer fram som konstform i landet. Det framgår av regionernas kulturplaner som nu får sina anslag från Kulturrådet för 2014. Det finns satsningar på dans i nästan hela landet, säger Erik Åström som är sakkunnig i regionala kulturfrågor på rådet.

- Vi kan se att fler län satsar på professionell dans. En karta som vi gjorde för något år sedan hade väldigt många blinda fläckar i dansen. De börjar suddas ut nu och nästan alla län har det här, och det är roligt, säger Erik Åström.

Och vilken förklaring ser du till det?

- Jag tror att det är ett idogt arbete av många, bland annat av Kulturrådet. Vi har ju haft ett regeringsuppdrag att stärka den professionella dansen. Det har givit effekt. Sedan finns det ett genuint intresse också i länen att driva den här frågan, och det finns ju ett enormt dansintresse bland unga.

Bland annat är Norrbottens län nu på väg att inrätta ett dansens hus med målet att det också ha en egen ensemble, och vid sidan av dansen utvecklas också bild- och formområdet, berättar Erik Åström.

Det är fjärde året som Kulturrådet fördelar nu drygt 1,2 miljarder kr till de regionala kulturplanerna, och det är andra året som alla regioner i landet utom Stockholm har kulturplaner.

Av de 1,2 miljarder kr går tre fjärdedelarna till scenkonstområdet. Där stavas de största konstformerna musik och teater medan dansen fortfarande är avgjort minst av de tre. Hur pengarna fördelas mellan områdena är svårt att säga eftersom det blir allt vanligare att de blandas, om de inte redan är integrerade i varandra som i operakonsten.

Den sista fjärdedelen domineras av museisektorn. Det är, säger Åström:

- En 200-300 miljoner som går till de regionala museerna, och sedan är det en fallande skala kan man säga i de andra områdena - arkiv, film och så vidare.

Alla regioner har fått det de fick ifjol plus en uppräkning på två procent. Sedan har rådet gett ett extra bidrag i närheten av en miljon kr till sex regioner som visat särskild handlingskraft. Det är Norrbotten och Västerbotten, Sörmland och Skåne, Värmland och sist men inte minst Halland som har huskonstnärer på olika områden, men Erik Åström säger att det inte handlar om politisk styrning från rådets sida.

- Nej, det är klart att de får använda det precis som de tycker är viktigt. Nu har man i sin ansökan till kulturrådet för 2014 skrivit vilka områden man vill stärka, och det har ju vi då följt upp i beslutet, säger han.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista