Pat Metheny. Foto: Rafa Rivas/AFP/TT

"Kin" med Pat Metheny Unity Group

2:12 min

Jazzgitarristen Pat Metheny är en av världens mest banbrytande musiker och samtidigt en som fångat en stor publik utanför de mest inbitna jazzdiggarna. Idag släpper han uppföljaren till det Grammyprisade album han gav ut häromåret med sitt Unity band, albumet "Kin".

Den här gången är bandet utökat och byter därmed namn till Unity group, och det är ett album för den som vill höra hur Metheny utvecklar 2010-talets jazzkvartett, tycker Berit Nygren som lyssnat på Pat Metheny Unity Group och albumet "Kin":

Pat Metheny vaknade upp en natt med den kittlande idén att utveckla sin ganska nybildade kvartett Unity band till något som kunde återspegla allt det han hade gjort som bandledare, sedan 70-talet alltså. Albumets namn Kin är det engelska ordet för "släktskap" och den som följt Metheny kommer att känna igen soundet av Pat Metheny group från 80-talet.

Det är inte mycket direktimport från förr utan spår från album som "Secret story" och mindre projekt som Metheny haft med andra framstående jazzmusiker som Charlie Haden, Michael Brecker och Brad Mehldau.

Metheny är i fronten men lämnar genomgående mer utrymme än tidigare för improvisationer åt medmusikanterna - saxofonisten Chris Potter, basisten Ben Williams, trummisen Antonio Sanchez och multiinstrumentalisten Guilio Carmassi, och så har det mekaniska multiinstrumentet Orchestrion som han utvecklade och turnerade med på egen hand för några år sedan nu integrerats i bandet, med den äran, men det kanske mest slående är ljudbilden.

Musiken växer fram som en avancerad tredimensionell molekyl som Metheny håller upp och vrider och vänder på åt lyssnaren, och in i det sista är det som om Unity group hänger litet i luften. Kanske som en hälsning från Metheny att det här bara är början på hur en jazzkvartett kan låta på 2010-talet, ljusår ifrån det klassiska akustiska upplägget där ett enda musikaliskt tema vandrar mellan musikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista