Steve Coogan i "The Look of Love". Foto: TriArt

"The Look of Love" av Michael Winterbottom

2:16 min

Hur man än beter sig, så hinner man inte ens räkna upp hälften av alla och bra filmer som Michael Winterbottom har hunnit göra. Dessutom i så olika genrer som klassikerfilmatiseringen "Tristram Shandy", politiska dramadokumentär-thrillern "Vägen till Guantánamo" och samtidshistoriska "Welcome to Sarajevo". Musikfilmen "24 hour party people" och westernhistorien "The Claim". Steve Coogan som spelar huvudrollen i hans nya film "The Look of Love", har funnits med hos Winterbottom förut. Både i "Tristram Shandy" och "The Trip". Då spelade han sig själv. Det gör han inte nu.

Michael Winterbottoms film om Paul Raymond - tanke­läsa­re, lejontämjar-impressario, strip-klubbsägare, mjukporrpublicist och inte minst och alltmer fastighets­magnat - den har en titel: "The Look of Love", som fungerar ungefär som en postmodernistisk mössa käckt på svaj över en historia om nästan allting annat än "The Look of Love".

Kåthet, kättja, för­älskelse och kärvänlighet finns det rätt mycket av. Och annat med. Kokain-linor som snortas, sportbilar som behöver köras på behagligt rundade landsvägar och skilsmässor som bör begås i det offentliga för att tillfredsställa rännstenspressen och samtidigt ge en PR-skjuts åt den generösa Raymond.

Winterbottom återberättar livet i lusten genom att låta den åldrade Paul Raymond spola tillbaka några av sina öden och äventyr på en VHS-kassett, med förvånans­ värt god bildkvalité. Han berättar den skandalösa historien, utan att vare sig fördjupa genom att avslöja de mörka hemligheterna eller presentera det hjärta av guld där innerst inne, vilket vore det andra alternativet. Filmen avskandaliserar helt enkelt det förment utsvävande livet, trycker ihop skandalrubrikerna till vardagslivets gemena bok­stäver. 

På det viset blir allt det storslagna, osannolika, glamourösa och bakfulla beskrivet som en helt och hållet vanlig historia, spännande på det vis som alla vanliga historier är. Där Paul Raymond själv, en gång den faderlöse fattigpojken Geoffrey Quinn emellanåt dyker upp med sin standardreplik: "Not bad for a lad from Liverpool coming to London with just five bob in his pocket." Och, jo, det finns en Look of Love, ljusbågen mellan pappa Paul och dotter Deborah.

"The Look of Love" finns att se på bolaget Triarts video on demand-tjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista