Streamingtjänster som Spotify kan bli fler. Foto: Erik Mårtensson / Scanpix.

Ny EU-lag kan ge fler musiktjänster på nätet

1:38 min

Fler och bättre musiktjänster på nätet. Det kan bli effekten av en ny EU-lag som röstades igenom idag. Folkpartisten Cecilia Wikström har varit en av de ansvariga för EU-parlamentets förhandlingar om den nya lagen om licensiering av musiktjänster på nätet. 

- Ett företag som Spotify har varit tvunget att förhandla fram sina rättigheter i land för land. Det kan man inte om man är ett litet företag, för det är mycket dyrt, kostsamt och krävande på olika sätt. Man måste först ha blivit stor för att det ska funka, säger Cecilia Wikström.

En framtida utmanare till Spotify ska kunna vända sig till en upphovsrättsorganisation och få licens för att sprida musik i hela EU genom så kallad streaming. Cecilia Wikström bedömer att det kommer finnas 3-4 upphovsrättsorganisationer som verkar på EU-basis, och hon menar att det kommer bli bättre konkurrens mellan Stim och dess motsvarigheter runt om i Europa.

- Jag tycker att det är väldigt bra, just för de konstnärligt verksamma att man inte är tvingad att - om man är en estnisk kompositör - det just ska vara den estniska förvaltaren som ska ta tillvara ens intressen. Är man missnöjd kan man välja någon av de andra. Det är alltid bra med konkurrens, då måste alla skärpa sig.

För musikkonsumenter kan de nya reglerna öka möjligheten att lyssna på musik från Europas olika hörn. EU hoppas också att de nya reglerna ska minska problemen med att artister och kompositörer ibland kan få vänta på sina royaltyersättningar i flera år.

Svenska Stim säger sig vara positivt till den nya EU-lagen, som man delvis redan jobbar i enlighet med. Den nya lagen för musiktjänster på nätet ska vara införd i alla EU-länder senast våren 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista