Helsingborgs kulturinstitutioner kan bli jättebolag

Hälften av remissinstanserna i Helsingborg säger ja till förslaget att bland annat inrätta ett jättebolag som innehåller stadsteatern, konserthuset, fotbollsstadion, arenan, Sofiero slott och turismenheten.

Remisstiden gick ut i fredags. Enligt förslaget ska även en gemensam kultur och fritidsförvaltgning inrättas som dock har två politiska nämnder.

Flera av remissinstanserna pekar på svårigheterna i att kombinera de skilda verksamheterna i ett bolag med risk att identiteterna och varumärkena urvattnas. Kulturnämnden påpekar i sitt yttrande att tiden varit kort för att hinna få in flera organisationers åsikter och medan stadsteaterns styrelse ja, motsatte sig personalrepresentanterna omorganisationen.

Förslaget har gjorts av ett konsultföretag, som samtidigt konstaterade att den förra kultursamordningen från 2011 inte varit lyckad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".