1 av 3
Ökenstaden Shibam i Yemen, 2012. Foto: John Andersen
2 av 3
Arabiska villor (Dubai), 2011. Foto: Richard Allenby Pratt / ArabianEye
3 av 3
Towards Manhattanism? 2013 Mekka, Saudi Arabien. Collage: X-Architects

"Det arabiske nu" på Louisiana

3:02 min

Vad finns det för gemensam nämnare för det som vi lite slarvigt kallar Arabvärlden? Ett område som geografiskt sträcker sig från Irak i öster, ned mot länderna runt Persiska viken och bort till Marocko och Mauritanien.

Språket är en gemensam faktor. Liksom Islam som dominerande religion. Sen har utvecklingen dragit åt olika håll i de olika länderna. På konstmuseet Louisiana utanför Köpenhamn har man i utställningen "Det arabiske nu" försökt fånga just något av nuet i de här ländernas arkitektur, kultur och identitet. 

Det här är ett nedslag i nuet. Mitt i det vulgärt expanderande Dubai. Mitt i protester på Tahrirtorget i Kairo. Men när man gått runt ett tag i den här oerhört omfångsrika utställningen så är den bild som verkligen fäster den som handlar om kampen om moderniteten.

Hur blir man en del av samtiden och framtiden, men utan att förlora den egenart som präglar den arabiska kulturen och arkitekturen?

I en filmad intervju med den libysk-tuaregiske författaren Ibrahim Al-Koni pratar han om öknen. Öknen som en symbol för människans existens. Om att gå ut i öknen för att möta friheten, men också ställas inför döden.

Och Al-Konis filosofiska betraktelse över det öde, svårintagliga landskapet som präglat hela folkgrupper till nomadliv möter här Dubais skyline. Den enorma och brutala urbaniseringen av öknen som skett bara under de senaste decennierna. Signaturskyskrapor ritade av världens mest eftertraktade kontor. Artificiella stränder, på artificiella öar. Det har gått så snabbt, så snabbt.

Vart tog gränderna vägen? De slingrande gränder där moskéer och badhus var naturliga navigationspunkter?

Intill visas dokumentation om världens första höghusstad. Öknens Manhattan eller Shibam i Yemen. En samling av runt 500 hus som är runt sjuvåningar höga byggt på 1500-talet. Tätt, tätt tillsammans så att husen på ett naturligt sätt skapar ett behagligt klimat.

Det Dubaibaserade arkitektkontoret X-Architects vill föra in den här gamla kunskapen igen. Ta med det nya, men behålla det gamla. Jobba med klimatet och inte mot klimatet och försöka kompensera bristen på genomtänkt byggande med fossilbränslekrävande luftkonditioneringsanläggningar.

För mitt i det gamla finns en hel generation som bara vill ut. Förändra. Ta plats. I den här delen av världen utgör de unga, de mellan 15 och 24 år, halva befolkningen. Det syns tydligast i konsten där sociala medier och film är vanliga utrycksformer. Och det syns i energin och den mångfald av idéer som bubblar från Bagdad till Marrakech.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista