Min Stora Sorg. Foto: John Artur

Min Stora Sorg: "Mvh Anso, M$$"

2:45 min

Idag släpper "Min Stora Sorg", eller Anso Lundin som hon heter, sitt efterlängtade debutalbum. Johan Knutsson har lyssnat på skivan Mvh Anso, M$$ och hittar en antidiva som bygger mörka ljudlandskap.

Min Stora Sorg skapar musik på höjden snarare än på bredden. Alltså, det är inte en rad av musikaliska delar som sammanfogas som intro, vers, refräng, brygga,stick, solo och så vidare.

Lager av ljud och sång staplas på varandra, plockas bort, läggs tillbaka igen. Korta textrader repeteras, stämmor läggs på, ett hamrande piano, regn, mullrande trummor och fågelkvitter. Ibland lånas det också som i Kaah-covern "Innan du går" eller en textrad från Without You, som är mest känd i Mariah Carreys tappning.

Och det finns något av en klassik diva i Min Stora Sorgs uttryck. En larger than life-känsla och en självklarhet som få kan bemästra. Men Min Stora Sorg är kanske snarare en anti-diva. Det är inga vita duvor som släpps ut, mer en mörk tjära som segar sig fram. Låt oss säga en musikens... Darth Vader som befinner sig på den mörka sidan, men med en godhet kvar där inne.

Det gör Min Stora Sorg till en egen röst som inte bara låter väldigt bra, utan också är en gyllene väg mellan självupptagenhet och självtvivel. Det är däremellan som texterna rör sig, mellan dra åt helvete och allt är åt helvete.

Det är bara att läsa låtitilarna: "Det blir inte bättre", "Hämnden är ljuv", "Inte OK", "Ut ur mitt liv", "Förlåt" eller som den fantastiska "Ingen bryr sej".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista