Carnegie Art Award upphör

Årets Carnegie Art Award blir det sista. Investmentbanken Carnegie lägger ner Nordens största konstpris för att i stället utreda en annan form av kulturstöd, oklart vilket.

I slutet av november kom beskedet att utställningen med årets pristagare inte skulle turnera vidare i Norden efter den då pågående visningen på Konstakademien i Stockholm.

Enligt kommunikationschefen Rickard Buch lägger investmentbanken Carnegie nu ner Carnegie Art Award "i sin nuvarande form". Carnegie har sagt upp de två heltidsanställda som jobbat med priset.

- Vi ska inleda en utredning om hur vi kan vara delaktiga i nordiskt kulturliv även framgent, vi har helt klart för avsikt att även i fortsättningen vara delaktiga på något sätt, säger Rickard Buch.

Med 1 miljon kronor till förstapristagaren, och 600 000 kronor i andra pris, har Carnegie Art Award fått stor betydelse för enskilda konstnärer, exempelvis Karin Mamma Andersson, men också för dem som valts ut till den utställning som fram till i höstas vartannat år turnerat till de nordiska huvudstäderna. Juryn har utgjorts av kunniga konstkännare, från Sverige Ann-Sofie Noring, vice museichef på Moderna.

Enligt Rickard Buck ska Carnegie inleda sin utredning om framtida kulturstöd "någon gång under året". Huruvida den ekonomiska omfattningen blir densamma kan han inte säga. Inte heller om det framtida stödet ska ges till just konst.

- Det är alldeles för tidigt att säga, vi tänker ta den tid som behövs.

Varför vill ni ändra ert stöd?

- Vi har ju drivit det här väldigt framgångsrikt, måleriet har en mycket mer framträdande roll i dag än när vi började med priset som vi tycker har varit ett stort bidrag. Nu vill vi titta på om det finns andra områden där vi kan vara med och göra nytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista