Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ovana museibesökare - en politisk knäckfråga

1:42 min

Regeringen har precis tillsatt en utredning som ska utreda vilka mål museerna ska ha, regeringen har framför allt satsat på att fler barn och unga ska besöka museerna, men en genomgång av vad museerna egentligen ska uppnå är efterlängtat av museerna själva, säger Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

-Museerna är ju en stor del av kulturpolitiken och det är inte så att inget har hänt, men det har ju också framförts önskemål från museivärlden själva att man kanske känner i bland en osäkerhet över vilka mål gäller för museivärlden, och vi ska förhålla oss till dem, säger Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Högutbildade kvinnor är och har sen länge varit den dominerande gruppen bland museibesökare. Regeringen har satsat framför allt på att locka fler barn och unga, men det är en knäckfråga för både politiker och museum att locka män och lågutbildade.

-Det optimala vore naturligtvis att alla skulle tycka att det vore spännande att gå på museum minst en gång om året, säger Kulturministern. 

I tisdags berättade Kulturnytt att en utredning från myndigheten för Kulturanalys pekat på att fri entré inte är en avgörande faktor för att locka museiovana besökare. Fri entré har varit en viktig fråga för Socialdemokraterna som vill satsa 80 miljoner på reformen. Men regeringen har inte något direkt motförslag, utan tycker att det främst är upp till museerna själva att locka nya publikgrupper.

-Ja nu är det ju inte så att det bara är välutbildade kvinnor i medelåldern som går på museum, tre av fyra svenskar tillhör inte den gruppen. Vi kan säga att männen är underrepresenterade och det handlar ju fortfarande om vad bygger man för utställningar, i vilka sammanhang finns man med. Och det är såklart också som utredaren naturligtvis ska gräva i, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Men de lågutbildade männen, hur får man dit dem?

-Det går bara genom spännande utställningar, sen kan det ju vara så att alla inte tycker om att gå på museer. Det kan vara en form som inte passar, man kanske föredrar att titta på en film eller lyssna på en konsert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista