Dorthe Vangsgaard Nielsen är curator för "Dramat i Arles". Foto: David Richter/SR

Utställning skildrar upptakten till att van Gogh skar av örat

2:37 min

Det är väl känt att Vincent van Gogh skar av sig örat efter ett bråk med Paul Gauguin i Arles i Sydfrankrike. Men alla kanske inte vet att det fanns en tredje person, konstnären Émile Bernard, som fungerade som katalysator för de allt hetare konstnärliga diskussionerna som fick en så dramatisk konsekvens. Nu gör Ordrupgaards museum utanför Köpenhamn en utställning där man berättar upptakten till dramat genom konsten , 65 verk av de tre konstnärerna.

Van Gogh, Gauguin och den bra mycket yngre Emile Bernard umgicks, men oftast två och två. De konstnärliga diskussionerna delades däremot genom ständig brevväxling. Mycket av det nya ideerna drevs hårdast av Bernard, som ville förenkla måleriet, färgerna och formerna.

Samtidigt som de tre följde varandra blev det ganska snart uppenbart att de skiljde sig åt konstnärligt. Och Bernard blev på något vis katalysator, menar utställningen. Medan van Gogh stod för att konstnären skulle skildra motiven så han såg dem framför sig, menade Gauguin och Bernard att man skulle skapa utifrån sin inre bild, använda sig av minnen och fantasin. Dorthe Vangsgaard Nielsen är curator.

De nio veckorna i Arles som Gauguin och van Gogh hade tillsammans kulminerades som bekant i en hetsig diskussion varpå van Gogh kapade örat och Gauguin lämnade Arles. De två sågs aldrig mer.

Utställningen omfattar 65 verk av de tre, som tydliggör hur de konstnärligt påverkade varandra, antingen genom inspiration eller genom att skiljelinjerna tydilggjordes. I efter hand kan det ju förefalla vara en värld och miljö som var märkligt laddad med påtagligt dramatiska konsekvenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista