Föreställningen Numen Human. Foto: Hilde Skancke Pedersen.

Magisk plats mitt bland kartongerna

Den magiska platsen mitt bland kartongerna
2:28 min

6 februari är det Samefolkets dag och dans-och bildkonstföreställningen Numen Human har urpremiär på teater Cinnober i Göteborg, en föreställning om ursprung,  identitet och inte minst den magiska  platsens betydelse.

Dans- och bildkonstföreställningen Numen Human inleds med en något udda bingoutropare; dansaren och koreografen Alexandra Wingate står bland drivor av flyttkartonger belyst av vanliga bygglampor ackompagnerad av elektronisk musik , kanske inte en scenbild man av tradition förknippar med samiskt ursprung. Men det är just ursprunget, den magiska platsen och människan där, som står i fokus. De fyra medlemmarna i scenkonstgruppen Cabal Performance Group har rötter i Sverige, Norge och Sápmi, bildkonstnären Hilde Skancke Pedersen kommer från Kautokeino i Nordnorge och för henne har det stor betydelse att urpremiären sker på just Samefolkets dag.

– Ja, jag tycker det är jätteviktigt, dels för att vår föreställning har anknytning till det samiska till exempel mina projektioner som jag hämtar pyttesmå växtdelar från Sápmi där jag bor, som blir jättestroa bilder som man inte helt vet vad det är. Dels är man i det samiska väldigt nära de magiska platserna, de är laddade.

Varför är det viktigt att ha samiska förtecken i den här föreställningen?

– Det är viktigt att ha mänskliga förtecken. Vi är människor allihop, vi kommer från olika kulturer och platser, säger Hilde  Skancke Pedersen.

– Sen är det den plats som vi undersöker här på lite mer metanivå är ju scenplatsen. Hur kan vi bygga om den och förvandla den och ta publiken från detta tråkiga rummet, en black box, men vi transporterar dig till en mer magisk poetisk, spirituell plats eller kanske en mer ångestfylld plats och det gör vi genom att vi bygger med vår scenografi. Alla dessa jättemånga papplådorna som vi rent fysiskt bygger olika platser med och sen händer det något på platsen, säger Alexandra Wingate.

Ylva Nilsson
ylva.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".