Biograf Draken Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Nätfilmstittande kan urholka filmbranschens ekonomi

1:07 min

Europa-kommissionen har undersökt hur européer tittar på film. 5 000 personer från tio länder svarat på var och hur de ser på film. Enligt kommissionens pressmeddelande är det nästan 70 procent som laddar ner eller strömmar film gratis och ungefär hälften av de som har en så kallad smart telefon eller surfplatta tittar på film i den. 

Nättittandet beror enligt EU-kommissionen på att filmintresset i Europa är utbrett, men biograferna erbjuder ett begränsat utbud och kan ligga långt bort. Men Svenska filminstitutets VD Anna Serner är inte orolig att det digitala tittandet ska konkurrera ut biobesöken.  

-Det här är inga förvånande siffror tycker vi, vi har ju följt hur man ser på rörlig bild länge och det har gjorts många studier på det och det har ju visat sig inte påverka besöken i någon särskild utsträckning.

Men det finns ett problem med ökat nättittande. För varje såld biobiljett i Sverige går 10 procent tillbaka till att göra ny film och det gällde tidigare även hyrfilm. Men så är det inte med film som laddas ner eller ses på strömningssidor som till exempel Netflix. Det kan urholka branschens ekonomi.

-Jag är orolig för filmbranschens del därför att lönsamheten har minskat väldigt mycket. Det finns en stor mängd pengar som skulle kunna komma till filmbranschen om all den film som sågs via nätet också betalades för, säger Anna Serner. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista